contact     sitemap    login  

 

Tips

Openingstijden:

  Maandag : gesloten
  Dinsdag : gesloten (op speciaal verzoek kan hiervan worden afgeweken)
  Woensdag : 09.00 - 17.30 uur
  Donderdag : 09.00 - 17.30 uur
  Vrijdag : 09.00 - 17.30 uur
  Zaterdag : 08.00 - 17.00 uur
  Zondag : gesloten

Links:

Wist je dat:

 • Kaas wordt gemaakt van koe-. geiten- en schapenmelk en van melk van andere zoogdieren zoals buffels.
 • Verse kazen zijn niet gerijpt en hebben geen korst. Verse kazen zijn o.a. cottage cheese (hüttekäse), witte meikaas, mozzarella, feta, verse geitenkazen.
 • Weet je dat kwark ook een verse kaas is ?
 • De grootste nog bestaande kaasmarkt van Nederland is in Alkmaar.
 • Om 1 kg kaas te maken heb je ongeveer 10 liter melk nodig.
 • Het soort melk, het toevoegen van bepaalde bacteriën of schimmels en het rijpingsproces bepalen mede de specifieke smaak en het karakter van de kaas. Daarnaast worden er aan sommige kazen bijvoorbeeld nog kruiden of specerijen toegevoegd.
 • Kaas naast eiwitten en vetten vooral veel calcium maar ook vitamine A, B en D bevat.
  Zachte kaassoorten zoals camembert en verse geitenkaas bevatten veel meer vocht dan harde brokkelkazen. Hoe meer vocht de kaas bevat, hoe minder vet je per happen binnenkrijgt, ook al is de kaas volvet.
 • De Duitser Carl Miele deze botertobbe een dikke eeuw geleden maakte. Door het draaien aan een slinger werd het vocht uit de merlkroom gescheiden van de boterkorrels. Die korrels klonterden aan elkaar. De boer kon door het venter dat de tobbe afdekte, zien wanneer de boter goed was. Het bedrijf Miele begon in 1899 met het produceren van melkcentrifuges en botermachines. Wat met vet kan, moet ook met water kunnen, bedacht Miele niet lang daarna. Hij monteerde een zinken houder in de binnenkant van dit apparaat en de eerste wasmachine was geboren. Hoewel het bedrijf nog jarenlang melk- en botermachines maakte, werd het vooral bekend met huishoudelijke apparaten. Miele ontwikkelde veel innovatieve apparaten, maar het logo waar het bedrijf kwaliteit mee uit wilde stralen, bleek tot op de dag van vandaag nagenoeg onveranderd.


  (tekst en foto: Martien Versteegh van Wijk)

Bewaartip: Bewaar kaas in vetvrij papier of speciaal kaaspapier op een koele donkere plek (12-13°C). Zo blijft de smaak en de houdbaarheid het beste. Wanneer de temperatuur boven de 20°C komt, gaat de kaas zweten en wordt de kans op uitdroging vergroot. Jonge kaas kan ook snel gaan schimmelen. Brie en camembert kunje het best bewaren bij een temperatuur van 4-6°C.

Bewaartip Mozzarella: Mozzarella is een helfzachte, witte kaas van koe- of buffelmelk met een romige smaak en structuur. Het is een kaas die niet moet rijpen. Hoe verser, hoe lekkerder. Om hem toch even te kunnen bewaren wordt verse mozzarella in het natuurlijke vocht, de wie, verpakt en verkocht. Na openenvan de verpakking kun je de kaas het best in dat vocht bewaren, maximaal twee tot drie dagen. Heb je het vocht per ongeluk weggegooid, dan kun je de kaas ook onder water zetten. Ook dan is de kaas maximaal twee tot drie dagen houdbaar. Verse mozarella kun je niet goed invriezen. Doe je het wel, dan kun je hem na ontdooien eigenlijk alleen binnen twee dagen nog geraspt gebruiken.

Let op: Ben je zwanger, eet dan geen zachte kazen gemaakt van ongepasteuriseerde rauwe melk of rauwe melk. Dit omdat je kans loopt op besmetting met de listeria-bacterie die schadelijk kan zijn voor het kind.

Rijptijd:

 • De rijptijd van een jonge kaas is ongeveer 5 weken.
 • De rijptijd van jong belegen kaas is ongeveer 8 weken.
 • De rijptijd van belegen kaas is ongeveer 16 weken.
 • De rijptijd van extra belegen kaas is ongeveer 7 maanden.
 • De rijptijd van oude kaas is 1 jaar.
 • De rijptijd van overjarige kaas is 2 jaar.
 

© Gert Jan de Kaasboer b.v. 2019 - alle rechten voorbehouden